Chado

Deze kunstwerken met het thema ‘Chado’ zijn een vrije interpretatie van het Japanse theeritueel en de prachtige kimono’s die de geisha’s dragen.

Ik heb me laten inspireren door de geisha’s met hun indrukwekkende kimono’s. Mooie glanzende stoffen, bedrukt met prachtige bloemmotieven, ik hou ervan!

Wat mij ook aanspreekt bij het Japanse theeritueel is de toewijding en aandacht waarmee iets gedaan wordt, bijna meditatief. Ook de ogenschijnlijke ‘simpele’ vormen van de Japanse Matcha kommen vind je veelal terug in deze werken.

Symboliek
In Japan is thee is meer dan alleen een warm drankje. Het is een belangrijk ritueel dat een grote betekenis heeft binnen de Japanse cultuur en staat symbool voor vrede, harmonie, geluk, rust en stilte. Het is een spirituele ervaring die respect toont door etiquette en gratie, die integrale facetten zijn van de Japanse cultuur.

Chado, wat betekent ‘De weg van de Thee’ is ook een subtiele, variabele manier om te communiceren met de natuur en vrienden. Het is diepgeworteld in de Zen filosofie en is een manier om de alledaagse stress los te laten en om, ook al is het maar voor even, sereniteit en innerlijke vrede te bereiken.

Wabi Sabi speelt ook een belangrijke rol bij het Japanse theeritueel. De waardering van de schoonheid en eenvoud van dingen en de natuurlijke vergankelijkheid. Dit belicht zowel de spirituele kant van ons bestaan als de materiële kant van ons bestaan met zijn natuurlijke verval en imperfectie.