Hoe werkt aromatherapie?

Aromatherapie is een van de meest eenvoudig toe te passen technieken uit de natuurgeneeskunde. De essentiële oliën vormen de basis van de aromatherapie. Bij een healing pas ik de spirituele aromatherapie toe.

Zij komen voor in:

  • bloemen zoals bij rozen, lavendel, kamille en jasmijn
  • wortels zoals kalmoes, engelwortel, gember en vetiver
  • hars zoals wierook, mirre en benzoe
  • zaden zoals in komijn en peper
  • hout zoals in sandelhout, ceder en rozenhout
  • bladeren zoals melisse en tijm
  • schil van de mandarijn, grapefruit en citroen

De oliën worden door destillatie of persen uit het plantaardige materiaal gewonnen. De opbrengst aan de essentiële oliën verschilt per plantensoort enorm. Voor 1 kilo olie kan 10 kilo plantenmateriaal nodig zijn, voor een ander soort wel 10.000 kilo. Dit en ook de tijdrovende winning van de oogst hebben grote invloed op de prijs en de kwaliteit van de aromatische oliën.

Hoe werkt de aromatherapie?
Een belangrijke werking van de essentiële olie is de geur die een grote invloed heeft op onze spyche. Door de aanwezigheid van een groot aantal werkzame stoffen in de olie, werken zij ook in op ons lichaam (spieren, bindweefsel, lymfestelsel, bloedsomloop).

Door baden, stomen, inhalatie, massage of energetische aromatherapie kan gebruik worden gemaakt van de subtiele geneeskrachtige werking van de essentiële oliën. De essentiële oliën kunnen stimulerend, verfrissend, kalmerend of harmoniserend werken en werken zowel in op het lichaam als op de geest.
Ze komen op verschillende manier in het lichaam. Ze worden opgenomen door de huid en komen vervolgens in het vaatstelsel. Ze kunnen ook ingeademd worden en komen dan via de longen in het bloed. Daarnaast bereiken ze via de neus de geurgevoelige cellen. Deze staan rechtstreeks in verbinding met het limbisch systeem.

Het limbische systeem
Het limbische systeem is een centrum dat een aantal uiterst belangrijke lichaamsfuncties regelt. Hier wordt ons geheugen beheerd en ook onze emoties en driften. De geuren hebben een groot effect op onze geest. Via ons reukorgaan bereiken de moleculen ons lymbische systeem. Van hieruit worden de ontvangen prikkels doorgegeven aan de hersenen. Daarom kan geur zoveel oproepen, of het nu de geur van vers brood, koffie, rozen of een ontsmettingsmiddel is.

De huid
De moleculen in de essentiële oliën zijn heel klein en kunnen door de epidermis heen tot de dermis (lederhuid, de laag die de huid soepel maakt), doordringen. Aangezien de lederhuid rijk voorzien is van haarvaten, kunnen de olie moleculen langs deze weg in de bloedsomloop komen. Al vijftien minuten na het opbrengen is hun aanwezigheid in het bloed aantoonbaar.

De bloedsomloop
De bloedsomloop is het voornaamste transportsysteem van het lichaam. Essentiële oliën worden via de huid of de slijmvliezen in de bloedsomloop opgenomen. Wanneer ze eenmaal in het bloed zitten, kunnen de moleculen zich laten meevoeren naar die delen van het lichaam waar ze hun werk kunnen verrichten. Anders dan chemische geneesmiddelen, blijken etherische oliën niet achter te blijven in het lichaam. Ze worden op verschillende manier verwijderd: via urine, feces, zweet en uitgeademde lucht. In een gezond lichaam blijven etherische oliën niet langer dan 3 tot 6 uur en uit een ‘ziek’ lichaam worden ze na ongeveer 14 uur verdreven.